Rekordowa liczba mentosowych gejzerów

25 kwietnia 2008, 10:56

Na placu Ladeuzeplein w Leuven w Belgii zjawiło się ok. 1500 studentów. Wszyscy byli ubrani w błękitne peleryny przeciwdeszczowe, choć nie zanosiło się, że zacznie padać. Na ustawionych pośrodku biesiadnych stołach nie było nic poza butelką dietetycznej coca-coli. Tak wyglądały przygotowania do pobicia rekordu największego eksperymentu naukowego pod chmurką.



Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody

28 czerwca 2013, 06:24

Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.


Dla niektórych mięso to władza

1 sierpnia 2008, 12:37

Smak pokarmów czy napojów oceniamy, porównując symbolizowane przez nie wartości z naszymi własnymi priorytetami. Gdy są one zgodne, uznajemy je za smaczniejsze i odnosimy się do nich przychylniej. Niezgodność prowadzi do oceny negatywnej.


Tysiące lat warzenia alkoholu

22 stycznia 2014, 10:46

Z duńskiego Journal of Archeology dowiadujemy się, że mieszkańcy krajów nordyckich produkowali własny alkohol na długo przed narodzeniem Chrystusa. Badania naczyń z czterech stanowisk archeologicznych w Danii i Szwecji dowiodły, że na północnym zachodzie Danii produkcja własnego alkoholu była rozpowszechniona już pomiędzy 1500 a 1300 rokiem przed Chrystusem, a na Gotlandii alkohol wytwarzano w I wieku naszej ery


Białko - sposób na regenerację

27 grudnia 2008, 23:08

Napoje białkowo-węglowodanowe są świetnym sposobem na odzyskanie energii po ciężkim wysiłku -udowadniają amerykańscy badacze. Ich zdaniem, dodatek protein pozwala na znacznie szybsze odzyskanie energii, niż po zastosowaniu standardowego napoju wzbogacanego cukrami.


Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny

9 listopada 2015, 11:57

Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.


Mózg osoby cierpiącej na chorobę Alzheimera

Płynny sposób na alzheimeryzm

22 stycznia 2009, 18:59

Złocisty napój poprawia funkcjonowanie mózgu!Niestety, drodzy piwosze - tym razem nie chodzi o TEN złocisty napój.


'Woda' ułatwiająca zasypianie

31 maja 2016, 12:18

Japońska Coca-Cola zaprezentowała ostatnio nowy produkt - napój zapewniający lepszy sen. Glaceau Sleep Water zawiera L-teaninę, α-aminokwas niebiałkowy, który łatwo pokonuje barierę krew-mózg i ma działanie uspokajające.


Sycąca emulsja

5 czerwca 2009, 08:46

Specjaliści z Institute of Food Research w Norwich stworzyli miksturę, która po dodaniu do mlecznych napojów dwukrotnie wydłuża uczucie sytości. Obecnie przygotowywane są eksperymenty, które mają pomóc w stwierdzeniu, czy emulsja na bazie oliwy, wody i stabilizatorów używanych w piekarnictwie sprawdzi się też w przypadku przetworzonych pokarmów stałych.


Napoje energetyzujące groźne dla osób z uwarunkowanymi genetycznie komorowymi zaburzeniami rytmu serca

9 maja 2017, 13:26

U osób z zespołem długiego QT (ang. long QT syndrome, LQTS) kofeinowe napoje energetyzujące mogą uruchamiać poważne zdarzenia sercowe, z nagłym zatrzymaniem krążenia włącznie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy